ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Οι Τέσσερις Καβαλάρηδες Της Αποκάλυψης



Λίγα πράγματα για τους τέσσερις καβαλάρηδες.
Ο Ιωάννης αναφέρει στην Αποκάλυψή του ότι ο Θεός κρατάει στα χέρια του έναν πάπυρο με 7 σφραγίδες.
Ο Χριστός άνοιξε τις πρώτες τέσσερις και κάθε φορά που άνοιγε μία ένας καβαλάρης εμφανιζόταν.
Οι Τέσσερις Καβαλάρηδες ξεχωρίζουν από το χρώμα των αλόγων και από τα αντικείμενα που κρατάει ο καθένας.
Έτσι έχουμε
  • τον πρώτο  καβαλάρη, που συμβολίζει την Κατάκτηση, με το λευκό άλογο που κρατάει ένα τόξο και φοράει μια κορόνα
  • τον δεύτερο  με το κόκκινο άλογο και με το μεγάλο σπαθί που συμβολίζει τον Πόλεμο
  • τον τρίτο  με το μαύρο άλογο και την ζυγαριά στα χέρια που συμβολίζει την Πείνα
  • και τον 4ο, γνωστό πια σε όλους μας, καβαλάρη με το χλομό άλογο που συμβολίζει τον Θάνατο. 
Οι τέσσερις καβαλάρηδες είναι οι προάγγελοι της Ημέρας της Κρίσης.

Φυσικά ανάλογα με τις μεταφράσεις των κειμένων και ανάλογα με τους ερευνητές πολλές λεπτομέρειες διαφέρουν, αλλά με λίγα λόγια η ιστορία είναι αυτή.

Αφού έχουμε ήδη τοποθετήσει τους εαυτούς μας σε εκείνη την ομάδα των ανθρώπων που ψάχνουν να βρούν τονσυμβολισμό σε τέτοιες ιστορίες ας κάνουμε το ίδιο και εδώ.

Το concept της ιστορίας είναι πολύ διαδεδομένο στις μέρες μας και εμφανίζεται σε πολλές ταινίες και μυθιστορήματα.
  • Κατάκτηση κάποιου αγαθού που ακολουθείται από τον πόλεμο για την προστασία ή την αρπαγή του, που ακολουθείται από τον λοιμό ή την έλλειψη του αγαθού και τελικά από την καταστροφή και τον θάνατο.
Ένα μοτίβο πολύ γνώριμο σε όλους μας είτε αφορά πραγματικά συμβάντα είτε φανταστικά, είτε δοσμένο κυριολεκτικά είτε μεταφορικά ( ήρωας θέλει να αποκτήσει/κατακτήσει κάτι/κάποια -
εμπόδιο/εχθρός/αντίζηλος -
απώλεια/έλλειψη -
ψυχική καταστροφή/θάνατος/κάθαρση)
Ένα μοτίβο το οποίο πρώτος ανέφερε ο Αριστοτέλης στην, φανταστική πραγματικά, εργασία που έκανε πάνω στην Τραγωδία.
Σε απλοποιημένη μορφή είναι:  "ήρωας/στόχος/εμπόδιο/αποτυχία/επιτυχία-κάθαρση"
Μια δομή η οποία παρουσιάζεται και στην μουσική...


Πίσω λοιπόν στην ιστορία μας έχουμε τις εξής περιπτώσεις :
  • Είτε ο Ιωάννης αναφέρεται σε κάτι που έγινε στο παρελθόν
  • Είτε σε κάτι που γινόταν ή θα γινόταν σε μικρό χρονικό διάστημα από την εποχή που το έγραψε
  • Είτε σε κάτι που θα γινόταν στο μέλλον


Η πρώτη περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει ουσιαστικά, παρά μόνο εκπαιδευτικά, καθώς μπορεί να μας κάνει να μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων γενεών και να μην τα επαναλάβουμε.
Αλλά και πάλι η ιστορία ( και ειδικά η δικιά μας) είναι γεμάτη με παρόμοιες ιστορίες, οπότε στην προκειμένη περίπτωση "Η Αποκάλυψη" δεν είναι κάτι περισσότερο από μια "Ιλιάδα"  χωρίς την λογοτεχνική της αξία.

Η δεύτερη περίπτωση είναι όσο ενδιαφέρουσα είναι και η πρώτη, δηλαδή ελάχιστα, με την διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση είναι πιθανόν ο Ιωάννης να χρησιμοποιεί τους καβαλάρηδες ως μέσο για να περιγράψει κάτι για το οποίο δεν έχει πολλά στοιχεία για το τι ακριβώς ήταν ( κάτι ανάλογο των Δώδεκα Θεών του Ολύμπου στην Ιλιάδα) και στην δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιεί τους καβαλάρηδες ως παραβολή για να προειδοποιήσει τους συνανθρώπους του γι' αυτο που συνέβαινε ή θα  συνέβαινε.

Και φτάνουμε στην τρίτη περίπτωση. Στην περίπτωση δηλαδή που μας ενδιαφέρει άμεσα. Στην περίπτωση ο Ιωάννης να είχε πράγματι κάποια επιφώτιση ή να γνώρισε με κάποιον τρόπο το τι θα γινόταν στο μέλλονκαι έτσι η ιστορία των καβαλάρηδων να αποκτά άμεσα προφητική αξια.

Το θέμα που ανακύπτει εδώ και είναι πολύ σημαντικό έχει να κάνει καταρχάς με την χρονική αλληλουχία των εμφανίσεων.
Δηλαδή, αφορά ολόκληρο το φάσμα της παρουσίας του ανθρωπίνου γένους σε αυτήν την Γη ή επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο?

Ας ξεκινήσουμε έναν πιθανό - από τους πολλούς- αποσυμβολισμό των περιπτώσεων αυτών....

 Στην πρώτη περίπτωση η ιστορία τον Τεσσάρων Καβαλάρηδων αποτελεί μια προειδοποιήση για την πορεία και την τελική κατάληξη του ανθρωπίνου γένους.

Ξεκινήσαμε σαν ένα ουσιαστικά αδύναμο ον πάνω σε αυτήν την Γη και σιγά σιγά αρχίσαμε να την κατακτούμεπαράλληλα με την συνεχή κατάκτηση γνώσης και εμπειριών.
Η Κατάκτηση όμως δημιουργεί την ιδιοκτησία και όταν μπαίνει στο παιχνίδι η ιδιοκτησία τότε ακολουθεί οφθόνος... Άρχισαν λοιπόν τα γένη των ανθρώπων τους πολέμους και δεν έχουν σταματήσει μέχρι τώρα.
Συγκεκριμένα βρισκόμαστε στο ζενίθ της παρουσίας του 2 καβαλάρη (link).

 Τον Πόλεμο πάντα ακολουθάει η Πείνα, ο τρίτος καβαλάρης και με τα σημερινά δεδομένα ο καβαλάρης αυτός φαίνεται πως έχει έρθει κι αυτός.

Όμως αν πάρουμε υπόψιν το γεγονός ότι στα επόμενα χρόνια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειωθούν τραγικά τα αποθέματα πόσιμου νερού στον πλανήτη όπως και το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκετε σε μεγάλη κρίση, τότε είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε, σαν ανθρώπινο γένος, μεγαλύτερης κλίμακας λοιμό και φτώχεια (ας μην ξεχνάμε ότι ο τρίτος καβαλάρης κρατούσε μια ζυγαριά...)

Άρα βρισκόμαστε στο ζενίθ  της παρουσίας του δεύτερου καβαλάρη και περιμένουμε τον τρίτο ο οποίος φυσικά θα ακολουθηθεί από τον Θάνατο και τελικά την Κρίση του ανθρωπίνου γένους, δηλαδή μαζικοί θάνατοι λόγω έλλειψης τροφής και νερού σε τέτοιο σημείο που αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι τόσοι ώστε τα εναπομείναντα αγαθά να επαρκούν για την επιβιωσή τους ( ίσως με την Ημέρα της Κρίσης συμβολίζεται η διαλογή των αγαθών σε όσους θα θεωρούνται για τον Χ λόγο άξιοι...δηλαδή μάλλον οι γόνοι πλουσίων οικογενειών και ισχυρών επιχειρηματιών  :)  )


Είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι αυτή η περίπτωση δεν πρόκειται για προφητεία, εκτός αν βαφτίζουμε προφήτη και έναν σκύλο που βλέπει ένα αμάξι να κατευθύνεται κατά πάνω του και κάνει στην άκρη για να σωθεί.

Ο Ιωάννης έγραψε μια ιστορία, χρησιμοποιώντας, όπως είδαμε, την κλασσική δομή, με σκοπό την νουθέτηση των ανθρώπων. Δεν χρειαζόταν να είναι προφήτης για να δει που θα οδηγήσει αυτή η ακόρεστη πείνα του ανθρώπου για κατάκτηση.

Άλλωστε ο Ιωάννης δεν ζούσε στην εποχή των σπηλαίων! Είχε τόνους αναφορών από το παρελθόν, από πολλούς πολιτισμούς, για το καταστροφικό μοτίβο "κατάκτηση/πόλεμος/λοιμός/θάνατος".

Οπότε σε αυτήν την περίπτωση, να αναφέρεται δηλαδή ο Ιωάννης σε όλο το φάσμα της ύπαρξης του ανθρωπίνου γένους, δεν έχουμε καμιά προφητεία, αλλά μάλλον μια καταφανέστατη και παγκόσμια γνώση, κάτι που το ξέρουν και οι πέτρες, ότι άμα συνεχίσουμε έτσι με μαθηματική ακρίβεια θα επέλθει ο τέταρτος  καβαλάρης, ο Θάνατος.

Αυτά όσον αφορά την παρουσία των τεσσάρων καβαλάρηδων στο πέρασμα του χρόνου..



Στην δεύτερη τώρα περίπτωση όπου ο Ιωάννης επικεντρώνεται σε γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε ένασυγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

 Έχουμε τον πρώτο καβαλάρη ο οποίος συμβολίζει την κατάκτηση -τόξο και κορόνα τα αντικείμενα που έχει.
Χμμμ..... Κατακτητής και Βασιλιάς.... Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε ποια κυβέρνηση μπορεί να συμβολίζεται εδώ...

Ο δεύτερος καβαλάρης ακολουθεί τον πρώτο όπου και να πάει -Πόλεμος!
Ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος που θα λειάνει τον δρόμο για...
Τον τρίτο καβαλάρη, την Πείνα.

(Revelation 6:6 "And I heard a voice from among the four living beings say, “A loaf of wheat bread or three loaves of barley will cost a day’s pay. And don’t waste the oil and wine.”)
 Τα πρώτα δυο τα βιώσαμε.
 Το τρίτο το βιώνουμε...(link)
Απομένει ο τέταρτος καβαλάρης, ο Θάνατος..

Γι' αυτό πολλοί τρέξανε να φωνάξουν ότι αυτά που γίνονται στον αραβικό κόσμο είναι αυτά για τα οποία μιλούσε ο Ιωάννης.
Και πως να τους κατηγορήσεις άλλωστε αφού πραγματικά φαίνεται ότι ο Θάνατος σαν πάνω σε άλογο ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αίγυπτο και καλπάζει με γοργούς ρυθμούς και σε άλλες χώρες...
 Μένει τώρα να δούμε που θα είναι οι επόμενες στάσεις του 4ου καβαλάρη και φυσικά ποτε θα έρθει τελικά η Μέρα της Κρίσης...

Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν πραγματικά χρειαζόμαστε μια πυρηνική αποκάλυψη για να επέλθει η κρίση και η εξυγίανση της Γης ή αν μπορούμε να την αποφύγουμε και να χρησιμοποιήσουμε ο καθένας την κρίση του για να σώσουμε τον κόσμο.

Και στην τελική ίσως αυτός να είναι ο καλύτερος αποσυμβολισμός της Ημέρας της Κρίσης και της  ιστορίας των Τεσσάρων Καβαλάρηδων:

"Μια ημέρα, όπου όλοι μαζί  θα κρίνουμε και θα δράσουμε αναλογιζόμενοι  το καλό της ανθρωπότητας..."

του Α.Χ. (D1ment1a) για την astrikiprovoli.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου