ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ(Το πιθάρι που έγινε "κουτί")


ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ ΣΕ <<ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ>>ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ.....Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ  ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ (ΚΟΥΤΙ) Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΦΟΥ Ο ΗΣΙΟΔΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΠΙΘΟΣ(ΠΙΘΑΡΙ).ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.



Κρητικός πίθος του 675 π.Χ.

Η Πανδώρα ήταν η πρώτη γυναίκα στη γη, σύμφωνα με τη μυθολογία. Την έστειλαν οι θεοί από τον Όλυμπο με τηνπροίκα της σ’ ένα πιθάρι, το οποίο δεν έπρεπε να ανοιχτεί. Την παντρεύτηκε ο Επιμηθέας, ο επιπόλαιος αδελφός του Προμηθέα, του τιτάνα που «πρόδωσε» τους θεούς, δίνοντας τη φωτιά στους ανθρώπους.

Το όνομα Πανδώρα 


Οι επωνυμίες Πανδώρα και Ανησιδώρα (αυτή που φέρνει δώρα) αναφέρονται και στη Δήμητρα, τη θεά της Γης, που λατρευόταν ως πανδώρα αφού από αυτήν τρεφόταν η ανθρωπότητα, όμως πρόκειται για θετικές επωνυμίες[1] της θεάς και δεν έχουν καμία σχέση με το κύριο όνομα Πανδώρα, δηλαδή το μυθολογικό πρόσωπο. Σύμφωνα με τον Ησίοδο το όνομά της σήμαινε εκείνη που είναι προικισμένη με όλα τα δώρα από τους θεούς, εκείνην που έχει όλα τα χαρίσματα. Μεταγενέστερα θεωρήθηκε ότι ήταν και εκείνη από την οποία εκπορεύονταν όλα τα δώρα προς τους ανθρώπους, καλά και κακά.

                                    ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

 Ακόμα και στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί η αναφορά στο "κουτί" και όχι στο πιθάρι της Πανδώρας. Η αιτία είναι η επανεισαγωγή της αρχαίας γραμματείας από το εξωτερικό και η καθιέρωση της λέξης "κουτί" σε όλες τις άλλες γλώσσες προτού οι Έλληνες προλάβουν να ασχοληθούν οι ίδιοι με το πρωτότυπο αρχαίο κείμενό τους. Συγκεκριμένα, ο Έρασμοςμετάφρασε το έργο στα λατινικά και απέδωσε τον πίθο του Ησίοδου ως pyxis, που σημαίνει κυτίο ή κουτί[12]. Η λέξη πυξίς υπήρχε και στα αρχαία ελληνικά και έμοιαζε ως σκεύος περισσότερο με τη σημερινή κατσαρόλα -έβαζαν μέσα σε αυτό τα κοσμήματά τους. Ο Ησίοδος όμως αναφέρει τη λέξη "πίθος", το πιθάρι. Από τη μετάφραση όμως του ΄Ερασμου ανατυπώθηκαν βιβλία με έργα του Ησιόδου στα αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, που όλα τους απέδιδαν τη λατινική λέξη pyxis στη γλώσσα τους ως box, boîte κ.λπ.
Από αυτό τον μύθο είναι γνωστή μέχρι σήμερα η φράση «Κουτί της Πανδώρας»: λέγεται ότι κάποιος «άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας» όταν κάνει μια φαινομενικά ασήμαντη πράξη που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

αρχαία ελληνική "πυξίς" του 430 π.Χ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου