ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Νέο μακελειό στην Αίγυπτο> Σε θάνατο 21 άτομα για τα βίαια επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα...





Η βία σαρώνει τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο με τον νύν πρόεδρο να κάνει έκκληση για ηρεμία.

Σήμερα, ανακοινώθηκε και η ετυμηγορία του δικαστηρίου για την πολύνεκρη τραγωδία σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, γεγονός που προκάλεσε νέο γύρο αιματηρών συγκρούσεων. Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 21 άτομα, τα οποία κατηγορούνταν για τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο 74 ανθρώπων μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, την 1η Φεβρουαρίου 2012.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε τα 21 ονόματα που «εστάλησαν στον μουφτή», φράση που σημαίνει την επιβολή της θανατικής ποινής, αφού η εσχάτη των ποινών πρέπει να εγκριθεί από την ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου.
Οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 73. Η ετυμηγορία για τους υπόλοιπους θα ανακοινωθεί στις 9 Μαρτίου, συμφωνα με το δικαστήριο. Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα. Αντίθετα, οι συγγενείς των καταδικασθέντων προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακή όπου αυτοί κρατούνται στο Πορτ Σάιντ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ. Από τα θύματα, δύο άτομα είναι αστυνομικοί, οι οποίοι σκοτώθηκαν από σφαίρες. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν συγγενείς αυτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακή που κρατούνται οι τελευταίοι.
Άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Αστυνομικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από τη φυλακή.
 
Μια ημιτελής επανάσταση
Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ (χρειάστηκαν 18 ημέρες διαδηλώσεων και αφού σκοτώθηκαν πάνω από 800 άνθρωποι) διάχυτη είναι η αίσθηση στην Αίγυπτο ότι τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί και η πορεία των πραγμάτων δεν είναι αυτή που θα περίμεναν όσοι συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση. Οι ισλαμιστές κατέφεραν να αναρριχηθούν στην εξουσία και εδραιώνουν τον έλεγχό τους στις κρατικές δομές.
«Η επανάστασή μας συνεχίζεται. Απορρίπτουμε την κυριαρχία οποιουδήποτε κόμματος στο κράτος, λέμε ‘όχι’ στο κράτος των Αδελφών Μουσουλμάνων», είπε στο Reuters ο Χαμντίν Σαμπάχι, απηχώντας τις απόψεις πολλών φιλελευθέρων και δυτικόφιλων στοιχείων. Ωστόσο για την ώρα παραμένουν πολιτικά ανίσχυροι.


Πηγή:.ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου