ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά ότι ο Νέαρχος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης









Συνεχίζονται οι εικασίες και η (αντι)παράθεση εκτιμήσεων από ιστορικούς και αρχαιολόγους γύρω από τα ευρήματα στον τάφο της αρχαίας Αμφίπολης και το όνομα του νεκρού, που βρίσκεται εντός αυτού.
Μια νέα εκδοχή έρχεται να προστεθεί σε αυτήν την «αλυσίδα», με τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του φημισμένου Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, να εκτιμά ότι στο τύμβο Καστά είναι θαμμένος ο Νέαρχος, επιστήθιος φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα παιδικά χρόνια, ή άλλο, υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του.

Το ερευνητικό έργο του εν λόγω καθηγητή -βιβλία και αρθρογραφία- είναι αφιερωμένο, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στον Μέγα Αλέξανδρο, κι έτσι οι δηλώσεις του αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Επικαλούμενος το έργο του Πλούταρχου «Βίος Αλεξάνδρου» (μία από τις πέντε δευτερογενείς πηγές για τον Μακεδόνα βασιλέα με περιγραφές περιστατικών, που δεν περιλαμβάνονται σε καμία άλλη πηγή), ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ αναφέρεται στον ευγενή Δημάρατο τον Κορίνθιο, ο οποίος τάφηκε σε τύμβο που, ως προς το μέγεθος, μοιάζει με αυτόν της Αμφίπολης.
«Υποψιάζομαι ότι στον τύμβο βρίσκεται υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του Αλεξάνδρου, ο οποίος επέστρεψε στην Αμφίπολη είτε ζωντανός είτε νεκρός» είπε ο Λέιν Φοξ, ο οποίος συντάσσεται με αυτόν τον τρόπο με την άποψη αρκετών Ελλήνων αρχαιολόγων, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Παναγιώτης Φάκλαρης και ο ομόλογός του, Πάνος Βαλαβάνης.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος είχε πει πως «η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής», θεωρώντας πιθανότερου αυτό του Νέαρχου, αρχηγού του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΠΗΓΗ"http://www.apocalypsejohn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου