Η δημιουργία της δραχμής απο τον οβολό
Οι έξι οβολοί στο μέγεθος μιάς παλάμης |
1 δραχμή = 6 οβολοί
2 δραχμές = 1 στατήρας
100 δραχμές = 1 μνά
6.000 δραχμές = 1 τάλαντο
Το τετράδραχμο επίσημο νόμισμα στις πόλεις - κράτη της αρχαίας Ελλάδας
Το Αθηναικό τετράδραχμο με απεικόνιση στην μία πλευρά της θεάς Αθηνάς στην άλλη της γλαύξ - κουκουβάγιας |
Στην Μακεδονία αντίστοιχα με το Αθηναικό τετράδραχμο είχαμε το Μακεδονικό τετράδραχμο που κόπηκε για πρώτη φορά όταν ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας ο Αλέξανδρος Α' (498 - 454 π.χ.) και επεκτάθηκε σημαντικά με τους διαδόχους του, και στην Μακεδονία τα πρώτα νομίσματα ήταν αργυρά και στην συνέχεια χρυσά και χάλκινα.
Το Μακεδονικό τετράδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με απεικόνιση του Δία καθισμένου και με κεφαλή του ίδιου του βασιλιά ως Ηρακλή |
Αναφορές του Ιησού για την δραχμή
Σταδιακά με την επικράτηση των Ρωμαίων η δραχμή αντικαθιστάθηκε σάν βασικό νόμισμα στις παγκόσμιες συναλλαγές απο το Ρωμαικό δηνάριο αλλά στους Ελληνόφωνους πληθυσμούς πάντοτε χρησιμοποιείτο κάτι που βλέπουμε και απο τις αφηγήσεις του Ιησού στα Ευαγγέλια. Στο κατα Λουκά Ευαγγέλιο Κεφ. ΙΕ' 8 - 10 ο Χριστός μιλάει για την παραβολή της απολεσθείσας δραχμής παρακάτω βλέπουμε άλλες δύο αναφορές για την δραχμή και το δίδραχμο στα Ευαγγέλια
«… 22 Αναστρεφομένων δε αυτών εις την Γαλιλαίαν είπεν αυτοίς ο Ιησούς· Μέλλει ο υιός τού ανθρώπου παραδίδοσθαι εις χείρας ανθρώπων 23 και αποκτενούσιν αυτόν, και τή τρίτη ημέρα εγερθήσεται. και ελυπήθησαν σφόδρα. 24 Ελθόντων δε αυτών εις Καπερναούμ προσήλθον οι τα δίδραχμαλαμβάνοντες τώ Πέτρω και είπον· Ο διδάσκαλος υμών ου τελεί τα δίδραχμα; 25 λέγει, Ναί. και ότε εισήλθον εις την οικίαν, προέφθασεν αυτόν ο Ιησούς λέγων· Τί σοι δοκεί, Σίμων; οι βασιλείς της γής από τίνων λαμβάνουσι τέλη ή κήνσον; από των υιών αυτών ή από των αλλοτρίων; 26 λέγει αυτώ ο Πέτρος· Από των αλλοτρίων, έφη αυτώ ο Ιησούς· Άρα γε ελεύθεροί εισιν οι υιοί. 27 ίνα δε μη σκανδαλίσωμεν αυτούς, πορευθείς εις την θάλασσαν βάλε άγκιστρον και τον αναβάντα πρώτον ιχθύν άρον, και ανοίξας το στόμα αυτού ευρήσεις στατήρα· εκείνον λαβών δός αυτοίς αντί εμού και σού.» (Ματθ. 17, 22-27)
«1 Ήσαν δε εγγίζοντες αυτώ πάντες οι τελώναι και οι αμαρτωλοί ακούειν αυτού. 2 και διεγόγγυζον οί Φαρισαίοι και οι γραμματείς λέγοντες ότι Ούτος αμαρτωλούς προσδέχεται και συνεσθίει αυτοίς. 3 είπε δε προς αυτούς την παραβολήν ταύτην λέγων· 4 Τίς άνθρωπος εξ υμών έχων εκατόν πρόβατα και απολέσας έν εξ αυτών, ου καταλείπει τα ενενήκοντα εννέα εν τή ερήμω και πορεύεται επί το απολωλός έως ού εύρη αυτό; 5 και ευρών επιτίθησιν επί τους ώμους αυτού χαίρων, 6 και ελθών εις τον οίκον συγκαλεί τους φίλους και τους γείτονας λέγων αυτοίς· συγχάρητέ μοι, ότι εύρον το πρόβατόν μου το απολωλός. 7 λέγω υμίν ότι ούτω χαρά έσται εν τώ ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι ή επί ενενήκοντα εννέα δικαίοις, οίτινες ου χρείαν έχουσιν μετανοίας. 8 Ή τις γυνή δραχμάς έχουσα δέκα, εάν απολέση δραχμήν μίαν, ουχί άπτει λύχνον και σαροί την οικίαν και ζητεί επιμελώς έως ότου εύρη; 9 και ευρούσα συγκαλεί τας φίλας και τας γείτονας λέγουσα· συγχάρητέ μοι, ότι εύρον την δραχμήν ήν απώλεσα…» (Λουκ. 15, 1-9)
Η δραχμή την σύγχρονη εποχή
Η σύγχρονη δραχμή |
Επίσημο νόμισμα του νεώτερου Ελληνικού κράτους η δραχμή έγινε απο τον βασιλιά Όθωνα με διάταγμα στις 8/2/1828 αντικαθιστώντας τον φοίνικα το πρώτο νόμισμα που είχε καθιερωθεί απο τον Καποδίστρια. Η δραχμή υποδιαιρέθηκε σε 100 λεπτά παραμένοντας επίσημο νόμισμα της Ελλάδας για 170 χρόνια έως τις 1/3/2002 οπότε αντικαταστάθηκε με το ευρώ το επίσημο νόμισμα της ενωμένης Ευρώπης.
ΠΗΓΗ"τροπικο αβοκαντο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου