ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«Εκτέλεσε άνθρωπε την εντολή που σου ‘χει δοθεί.»!..


Καθώς ο Ελληνισμός απανταχού της γης προετοιμάζεται για την αυριανή εθνική εορτή, ο νους μας ανατρέχει την ημέρα εκείνη, παραμονή της 25ης Μαρτίου 1821 , όπου ο Σουλτάνος Μαχμούτ εξαγριωμένος από τις πληροφορίες που είχε για τη επικείμενη επανάσταση, έδειξε την θηριωδία του και διέταξε αθρόες εκτελέσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως. Από τους πρώτους που απαγχονίστηκαν είναι ο Νικόλαος Καναβής, Μιχαήλ Μάνος, Θεόδωρος Ρίζος, Αλέξανδρος Φωτεινός κι ο μητροπολίτης Εφέσου Διονύσιος Καλλιάρχης. Τον τελευταίο καθώς ο Δήμιος του πέρναγε τον βρόγχο γύρω από το λαιμό, τον ρώτησε: «Γίνεσαι μουσουλμάνος ωρέ για να σωθείς;».Κι ο μητροπολίτης απάντησε: «Εκτέλεσε άνθρωπε την εντολή που σου ‘χει δοθεί.»!..
ΕΠΕΙΔΗ κάποιοι νεοφώτιστοι Έλληνες (καλοπροαίρετα, αν θέλετε), επιχειρούν να πλήξουν την Εκκλησία της Ελλάδος, επειδή κάποιοι ιερωμένοι ήσαν υπέρ του δέοντος συντηρητικοί (λησμονούν για παράδειγμα τον Κωνσταντίνο τον εξ Οικονόμων πόσο φωτισμένος κληρικός υπήρξε, όπως έλεγε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Κώστας Γεωργουσόπουλος), θα θυμίσουμε εδώ τι συνέβη ακριβώς στην Ελλάδα, μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη του Αγώνα, που ήταν η 25η Μαρτίου 1821:
«24 Μαρτίου 1821- Καλαμάτα: Σε συγκινητική δοξολογία δίπλα στον ποταμό της Καλαμάτας Νέδωνα, οι μανιάτες κι οι μεσσήνιοι πολεμιστές έδωσαν τον όρκο της ελευθερίας. Πρώτος ορκίστηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και σαν αρχηγός είπε:
«ίνα αμύνω την πατρίδα και μόνος και μετά πάντων Και τα ιερά τα πάτρια τιμήσω»
Στη συνέχεια οι άλλοι αρχηγοί είπαν:
«ίνα μη καταισχύνομεν τα όπλα τα ιερά, ούτε εγκαταλείψωμεν τον παραστάτην όσω αν στοιχίσωμεν»
«Ελευθερία ή Θάνατος»
Μέσα σε απέραντο ενθουσιασμό συνεστήθη η μεσσηνιακή γερουσία που συνέταξε και την πρώτη προκήρυξη προς τις ευρωπαϊκές αυλές. Η προκήρυξη αποτελεί και το πρώτο επίσημο έγγραφο της Ελλάδας που αναγεννιέται.
Μεταξύ άλλων στο έγγραφο αναφέρονται και τα εξής:
Αί χείρες μας, αί οποίαι ήσαν δεδεμέναι μέχρι τού νύν από τάς σιδηράς αλύσους τής βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη καί έλαβον τά όπλα κατά τών τυράννων. Οι πόδες μας, οί περιπατούντες έν νυκτί καί ημέρα είς τάς αναγκαρεύσεις τής ασπλαγχνίας, τρέχουν είς απόκτησιν τών δικαιωμάτων μας.
Η κεφαλή μας, ή κλίνουσα τόν αυχένα υπό τόν σκληρόν ζυγόν, τόν απετίναξεν ίδη καί άλλο δέν φρονεί ειμή τήν ελευθερίαν της. Ή γλώσσα μας, ή αδυνατούσα νά προφέρη λόγον εκτός τών ανωφελών παρακλήσεων πρός εξιλέωσιν τών τυράννων, κράζει τώρα μεγαλοφώνως καί κάμνει ν’ αντηχή ό αήρ τό γλυκύτατον τής ελευθερίας όνομα. Εν ενί λόγω, απεφασίσαμεν ή νά ελευθερωθώμεν ή νά αποθάνωμεν.
Το απόγευμα αποχώρησε από την πόλη ο Κολοκοτρώνης με 300 μανιάτες που του παραχώρησαν ο Πετρόμπεης και ο Παναγιώτης Μούρτζινος, για να προχωρήσει προς την Αρκαδία και να εξαπλώσει την επανάσταση σε όλο το Μωριά.
24 Μαρτίου 1821- Πάτρα: Στη πόλη μπήκανε πολλοί επίσκοποι και προύχοντες ακολουθούμενοι από ενόπλους, και κήρυξαν την επανάσταση. Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στήθηκε η σημαία του Λόντου που είναι ερυθρά με μαύρο σταυρό. Σε αυτή όρκισε τους πολεμιστές ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Στην συνέχεια στήθηκε επαναστατικό διευθυντήριο, το οποίο σύνταξε προκήρυξη, που δόθηκε σε όλους τους προξένους των ξένων χωρών, που βρίσκονταν στην Πάτρα.
24 Μαρτίου 1821- Κορώνη: Οι τουρκικές αρχές της πόλης, καθώς πληροφορήθηκαν για τα γεγονότα της Καλαμάτας συνέλαβαν ως ομήρους, τον επίσκοπο Γρηγόριο και δύο άλλους κληρικούς. Τρόμος απλώνεται πάνω από την πόλη
24 Μαρτίου 1821 - Κόρινθος: Σήμερα στην πόλη μας οι Τούρκοι εξαγριωμένοι από τις κινήσεις των Ελλήνων συνέλαβαν τον πρόκριτο Σπήλιο Νοταρά και τον φόνευσαν. Στη συνέχεια κλείστηκαν στην Ακροκόρινθο όπου τους πολιορκούν, ο Θεοχαρόπουλος, ο Πετμεζάς, ο Χαραλάμπης, ο Στριφτόμπολας κ.α.
24 Μαρτίου 1821 - Σάλωνα: Ο Πανουργιάς Πανουργιάς μαζί με τον δεσπότη Ησαΐα κήρυξε την επανάσταση στο μοναστήρι του προφήτη Ηλία των Σάλωνων. Ο ενθουσιασμός και η πίστη για την νίκη είναι μεγάλος.
24 Μαρτίου 1821 - Κωνσταντινούπολη: Ο Σουλτάνος Μαχμούτ εξαγριωμένος από τις πληροφορίες που είχε για τη επικείμενη επανάσταση, έδειξε την θηριωδία του και διέταξε αθρόες εκτελέσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως. Από τους πρώτους που απαγχονίστηκαν είναι ο Νικόλαος Καναβής, Μιχαήλ Μάνος, Θεόδωρος Ρίζος, Αλέξανδρος Φωτεινός κι ο μητροπολίτης Εφέσου Διονύσιος Καλλιάρχης. Τον τελευταίο καθώς ο Δήμιος του πέρναγε τον βρόγχο γύρω από το λαιμό, τον ρώτησε:
--Γίνεσαι μουσουλμάνος ωρέ για να σωθείς;
Κι ο μητροπολίτης απάντησε:
--Εκτέλεσε άνθρωπε την εντολή που σου ‘χει δοθεί!..» (*)
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013
(*) Βλέπε: http://ellinismoskaiellines.blogspot.com
ΠΗΓΗ"Αγγελος Σακκετος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου