ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ












Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο κομήτης Panstarrs σύντομα θα είναι ορατός στον ουρανό μας


Ο C/2011 L4 Panstarrs είναι ένας κομήτης που δεν είναι περιοδικός και έχει ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος αστεροειδών και κομητών του Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System). Κυριότερα χαρακτηριστικά του κομήτη είναι η μεγάλη κλίση σε σχέση με τις τροχιές των πλανητών, η υπερβολική εκκεντρικότητα και η μικρή απόσταση του από το περιήλιο, μόνο 0,30 AU από τον Ήλιο.
Λόγω της μικρής απόστασης του από το περιήλιο ο κομήτης θα γίνει ορατός με γυμνό μάτι, φθάνοντας το φαινομενικό μέγεθος (-0,5), καθιστώντας τον έναν από τους μεγάλους κομήτες του 2013 (ο άλλος είναι ο κομήτης Ison, προς το τέλος του έτους).
Η μέγιστη φωτεινότητα του θα επιτευχθεί με το πέρασμα του από το περιήλιο. Αρχικά θα είναι ορατός από το νότιο ημισφαίριο, και στη συνέχεια, από το βόρειο ημισφαίριο, την περίοδο μεταξύ περίπου 9 Μαρτίου μέχρι και τα μέσα του Απρίλη του 2013 (έτσι ώστε έχει λάβει ήδη το παρατσούκλι, κομήτης του Πάσχα), μετά γρήγορα θα απομακρύνθει από τον Ήλιο και θα είναι ορατός τα βράδια, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου