ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

“Ξύπνησε” ο Μακεδονικός Τάφος της Ξάνθης – Πλημμύρισε από κόσμο που έσπευσε να τον θαυμάσει

Ο Μακεδονικός Τάφος της ορεινής Ξάνθης άνοιξε τις πύλες του το πρωί της Κυριακής στο κοινό,
 το οποίο είχε
την ευκαιρία να δει από κοντά ένα στολίδι πολιτισμού και ιστορίας που ωστόσο παραμένει ανεκμετάλλευτο.Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Σταυρούπολη και τα Κομνηνά, και αποτελεί έναν από τους 6 μακεδονικού τύπου τάφους που έχουν βρεθεί στη Θράκη, ωστόσο ξεχωρίζει τόσο για την αρχιτεκτονική και το μέγεθός του όσο και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.


Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών είναι ο καλύτερα σωζόμενος και ο πιο εντυπωσιακός, από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Θράκη
Κλειστό μέχρι νεοτέρας!
Το μνημείο, τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας φύλακα σε μόνιμη βάση, ενώ όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τον τάφο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε να διατεθεί προσωπικό για να ανοίξει ο χώρος προς ξενάγηση.
«Ο τάφος είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει ένας υπάλληλος της υπηρεσίας αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι αποκλειστικά στη φύλαξη του εν λόγω μνημείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο για να ανοίξει το μνημείο και να μπορέσουν να το επισκεφτούν» τονίζει στο ThrakiToday.com η κα Κυριακή Χατζηπροκοπίου, αρχαιολόγος της ΛΑ” ΕΚΠΑ, τονίζοντας πως «στη Θράκη υπάρχουν 6 τάφοι μακεδονικού τύπου, απλά αυτός της Ξάνθης είναι ο μεγαλύτερος ο πιο καλοδιατηρημένος και ο πιο επιμελημένος τάφος σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν βρεθεί».
Πλημμύρισε από κόσμο
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποφάσισε να ανοίξει τον τάφο στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών.
Οι πολίτες κυριολεκτικά πλημμύρισαν το μνημείο, συμμετέχοντας στην ξενάγηση και ζητώντας να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του τάφου. Ο τάφος μέσα σε ελάχιστα λεπτά έγινε ανάρπαστος για τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, που έσπευσαν κατά την είσοδό τους σε αυτόν να απαθανατίσουν κάθε του σπιθαμή.
Από την πλευρά της η Αρχαιολογική Υπηρεσία διέθεσε τρεις αρχαιολόγους, με την κα Χατζηπροκομίου να αναλαμβάνει τον έργο της ξενάγησης παρέχοντας ιστορικά στοιχεία για τον τάφο, ενώ παράλληλα διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό το οποίο παρείχε επιπλέον πληροφορίες. Μάλιστα η οικονομική στενότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποτυπώθηκε και εμπράκτως στο εν λόγω υλικό, μιας και όπως επισημάνθηκε δεν ήταν εφικτό να δοθεί εξ” ολοκλήρου αυτό σε έγχρωμη απόδοση και έτσι επιλέχθηκε η οικονομικότερη επιλογή της ασπρόμαυρης για ένα του τμήμα.
Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε να απασχολεί το κοινό, που ζητούσε συνεχώς πληροφορίες από τις Αρχαιολόγους, ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός πως το εν λόγω μνημείο θα έπρεπε να είναι συνεχώς διαθέσιμο και να αξιοποιηθεί αποδοτικότερα για την τουριστική προβολή της περιοχής.
Λίγα λόγια για τον τάφο
Ο Μακεδονικός Τάφος έχει ανακαλυφθεί στις δεκαετίες του ’50 βόρεια των Κομνηνών. Σύμφωνα με τους Αρχαιολόγους ο Τάφος χρονολογικά τοποθετείται στην χρονική περίοδο 200-150 π.χ. Αποτελείται από εσωτερικό δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο που είναι σκεπασμένη με καμάρες.
Είναι κτισμένος με γωνιόλιθους από εγχώριο μάρμαρο σύμφωνα με το ψευδοϊσοδομικό σύστημα. Οι πόρτες των προθαλάμων και θαλάμων έχουν μονολιθικές παραστάδες και υπέρθυρο, ενώ τα δάπεδα τους καλύπτονται από μαρμάρινες πλάκες. Ο προθάλαμος έχει πλάτος 3,13 μέτρα και μήκος 2,12 μέτρα. Η θύρα προς το νεκρικό θάλαμο έκλεινε με 2 μεγάλα θυρόφυλλα.
Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών είναι ο καλύτερα σωζόμενος και ο πιο εντυπωσιακός, από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Θράκη. Κατά διαστήματα γίνονται ανασκαφές στη γύρω περιοχή όχι όμως οργανωμένες και εκτεταμένες για να αποκαλυφθούν οικισμοί. Το 1993 βρέθηκαν ειδώλια και αγαλματίδια, τελετουργικά όργανα, που πιθανότατα προέρχονται από το ιερό του Ασκληπιού.
Πηγή"http://www.paraxeno.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου