ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Βρέθηκε σκελετός κύκνου! 100% είναι η Ολυμπιάδα στον Τύμβο-(τεκμηρίωση)


Η ΜΥΡΤΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ
Τα υπολείμματα του πτηνού βρέθηκαν στην επίχωση του πρώτου θαλάμου, κάπου ανάμεσα στις Σφίγγες της εισόδου και τις Καρυάτιδες. Για το πώς ερμηνεύεται η παρουσία του κύκνου μέσα στο μνημείο, σε ποια περίοδο ανήκει, αν βρήκε κατά τύχη καταφύγιο στο εσωτερικό του τάφου ή οδηγήθηκε εκεί προκειμένου ενδεχομένως να θυσιαστεί, ουδείς κάνει τον κόπο να σκεφθεί….δυστυχώς.

Τα οστά του κύκνου, όπως και οποιοδήποτε από τα λεγόμενα κινητά ευρήματα, κανονικά μεταφέρονται στο Μουσείο της Αμφίπολης όπου φυλάσσονται και συντηρούνται. Η κυρία Κατερίνα Περιστέρη, υπό την ιδιότητά της ως διευθύντριας του μουσείου, διαβεβαιώνει ότι οι εγκαταστάσεις του είναι υπερσύγχρονες και ότι τα ανευρισκόμενα αντικείμενα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Εστω και έτσι όμως, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το τι βρίσκεται μέσα στον τύμβο Καστά, τι επιτρέπεται να γίνει γνωστό γύρω από αυτά τα «ανώνυμα» ευρήματα και τι όχι.

«Εχουμε βρει πολλά κινητά αντικείμενα», παραδέχεται η κυρία Περιστέρη, εξηγώντας ότι «πρόκειται για κεραμικά, καρφιά κ.λπ. – αλλά αυτά δεν είναι για δελτίο Τύπου. Σε ένα ενημερωτικό δελτίο θα δώσεις ένα ωραίο ψηφιδωτό, ένα ωραίο άγαλμα, μια ωραία παράσταση κ.λπ., όχι δυο-τρία οστρακάκια που θα βρεις κάπου, τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν, να κολληθούν μεταξύ τους κ.ο.κ., όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Και πρέπει προηγουμένως να έχει τελειώσει η ανασκαφή ώστε να έχεις όλα τα κομμάτια, να τα κολλήσεις, να δεις τι είναι. Αυτή είναι η σωστή επιστημονική, αρχαιολογική δουλειά».
Ωστόσο  να τονίσουμε ότι το όνομα της Ολυμπιάδος ήταν Μυρτάλη…..ενώ ο κύκνος στην αρχαιότητα  ήταν γνωστός και ως Μυρτίλος….Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν, ο κύκνος να αποτελεί αφιέρωμα στον κάτοικο του Τύμβου, που σε αυτήν την περίπτωση συνδέεται και ονομαστικά μαζί του.
Μυρτάλη είναι ο θηλυκός κύκνος και η Ολυμπιάδα ως αληθινή καλονή, πλανητική καλονή , έλαβε το ερωτικό όνομα του Κύκνου.
Ο Κύκνος είναι ένα απο τα Ιερά πτηνά της Ουράνιας Αφροδίτης και ονομάζεται Μυρτίλος απο την Μυρτιά επίσης ιερό φυτό της Θεας…(Μυρτίλος-Μυρτάλη)
Η Ολυμπιάς δολοφονήθηκε απο τον Κάσσανδρο στην Πύδνα, ο οποίος δεν ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας της αλλά την απέδωσε σε συγγενείς των μακεδόνων εχθρών της, οι οποίοι και εξ αιτίας της παρουσίας της δεν είχαν στον Θρόνο της Μακεδονίας, γνήσιο παιδί δικό τους απο Μακεδόνισα μάνα , αλλά τον Αλέξανδρο.
Η Ολυμπιάδα ήταν η πιο μορφωμένη από όλες όσες παντρεύτηκε ο Φίλιππος και από όλες γενικά τις Μακεδόνισσες αρχόντισσες. Εξασκούσε μια απαράμιλλη γοητεία με την ομορφιά της, τη μόρφωση και τη σοβαρότητά της, για αυτό και προκαλούσε μίσος και φθόνο..
Ήταν απόλυτα φυσικό, ο Κάσσανδρος να επιτρέψει την μεταφορά της σωρού στην Αμφίπολη για να λάβει την ταφή που της άρμοζε ώστε  να βγάλει και απο πάνω του, το όνειδος της ύβρεως του φόνου.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται  κανένα στοιχείο ή εύρημα κατά την ανασκαφή, όσο και αν φαίνεται ταπεινό. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος 100% για το περιεχόμενο του Τύμβου, αλλά όλα τα στοιχείο πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά
 ΖΚΜ
Το Παράξενο ευχαριστεί για την αποκλειστικότητα που του δίνει ο κύριος ΖΚΜ και σε επόμενα δημοσιεύματα θα υπάρξουν σχετικά αφιερώματα.
ΠΗΓΗ"http://www.paraxeno.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου