ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Η αποκρυπτογράφηση ιερογλυφικών ηλικίας 3.200 ετών και ο πρίγκιπας της Τροίας



Ομάδα ειδικών κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει μια επιγραφή ιερογλυφικών η οποία έχει ηλικία περίπου 3.200 ετών. Η επιγραφή αυτή βρισκόταν σε μια τεράστια πέτρα 29 μέτρων και καταστράφηκε τον 19ο αιώνα αλλά ευτυχώς κάποιοι είχαν φροντίσει να την αντιγράψουν. Η επιγραφή είναι γραμμένη σε μια αρχαία διάλεκτο την οποία γνωρίζουν λιγότερα από 20 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Αφού δεν κατέστη εφικτό τόσα χρόνια να αποκρυπτογραφηθεί κάποιοι από αυτούς τους ειδικούς αποφάσισαν να συνεργαστούν για να αποκαλύψουν το περιεχόμενο της. Στο επόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Proceedings of the Dutch Archaeological and Historical Society» η ομάδα των ειδικών θα δημοσιεύσει την μετάφραση της επιγραφής.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα LiveScience αν η μετάφραση αυτή είναι ορθή θα έχουμε μπροστά μας νέα άκρως ενδιαφέροντα ιστορικά δεδομένα που αφορούν την… γειτονιά μας αλλά και την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η επιγραφή δίνει άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για βασίλεια που υπήρχαν στη  βορειοδυτική Μικρά Ασία, για ένα πρίγκιπα της Τροίας αλλά και για ένα μυστηριώδη λαό που είναι περισσότερο γνωστός ως «οι Ανθρωποι της Θάλασσας». Πρόκειται για ένα λαό που πριν από περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια πραγματοποιούσε επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Αίγυπτο και κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμα του. Όμως παρά την πολύχρονη δράση του δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτόν τον λαό και η εμφάνιση, η ύπαρξη αλλά και εξαφάνιση του παραμένει μυστηριώδης.

Τα βασίλεια


Στην επιγραφή γίνεται λόγος για ένα βασίλειο ονόματι Mira το οποίο βρισκόταν σε κάποιο σημείο της σημερινής δυτικής Τουρκίας. Βασιλιάς της Mira ήταν ο Kupantakuruntas και στην επικράτεια του βασιλείου ήταν και η Τροία. Την Τροία είχε καταλάβει ο πατέρας του Kupantakuruntas, ο βασιλιάς Mashuittas, εκθρονίζοντας τον βασιλιά της Τροίας, Walmus. Οπως αναφέρει η επιγραφή όταν ο Walmus δήλωσε τελικά υποταγή στο βασίλειο της Mira, ο Mashuittas του επέτρεψε να επιστρέψει στην θέση του. Όμως όταν πέθανε ο Mashuittas ο Kupantakuruntas εκθρόνισε εκ νέου τον βασιλιά της Τροίας και έγινε εκείνος ο ηγεμόνας της, αν και ο ίδιος ο Kupantakuruntas υποστήριζε ότι ήταν απλώς ο «φύλακας» της.

Τα ελληνικά φύλλα και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος


Η επιγραφή είναι γραμμένη στην διάλεκτο των Λούβιων και έτσι οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι Λούβιοι και το βασίλειο της Mira συνδέονται άμεσα. Από τα λίγα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν για τους Λούβιους, οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ξεκίνησαν από την πεδιάδα της Θράκης και εξαπλώθηκαν γρήγορα προς τα ανατολικά πραγματοποιώντας συνεχείς και άγριες επιθέσεις σε όλη την περιοχή της δυτικής και νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας καθώς και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι Λούβιοι ήρθαν καταρχάς σε αντιπαράθεση με τους Χετταίους οι οποίοι κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή σε αυτές τις περιοχές. Η επιγραφή όμως αναζωπυρώνει και μια σειρά από θεωρίες που σχετίζονται με τους Λούβιους και την Ελλάδα. Μια από τις θεωρίες αυτές αναφέρει ότι οι Λούβιοι ήταν στην πραγματικότητα οι λεγόμενοι «Ανθρωποι της Θάλασσας».

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι δύο από τα πρώτα ελληνικά φύλα, οι Δαναοί και οι Άβαντες (που εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Εύβοια) προέρχονται από τους Ανθρώπους της Θάλασσας άρα πιθανώς τα φύλα αυτά να ήταν Λούβιοι. Επίσης η επιγραφή φαίνεται ότι ενισχύει την θεωρία ενός πολυετούς πολέμου ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Ενός πολέμου που διήρκεσε δεκάδες χρόνια και είχε ως κατάληξη τον Τρωϊκό Πόλεμο. Οι θιασώτες αυτής της θεωρίας που αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές κάνουν λόγο για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με αυτή την θεωρία οι Ανθρωποι της Θάλασσας κατάφεραν κάποια στιγμή να επικρατήσουν των Χετταίων και να καταστρέψουν την αυτοκρατορία τους. Στην συνέχεα από τις περιοχές που ήλεγχαν πραγματοποιούσαν επιθέσεις στις άλλες δύο υπερδυνάμεις της εποχής, την Μυκηναϊκή Ελλάδα και την Αίγυπτο των Φαραώ, απειλώντας να τις καταστρέψουν και αυτές. Η Αίγυπτος είχε υποστεί σημαντικές απώλειες και δεν μπορούσε να αντιδράσει κάτι όμως που έκανε τελικά η Ελλάδα με την εκστρατεία στην Τροία.

Η θεωρία υποστηρίζει ότι η εκστρατεία στην Τροία έγινε πρωτίστως για να βγει από την μέση ένας πολύ απειλητικός εχθρός και δευτερευόντως για τα όποια οικονομικά και εμπορικά οφέλη θα προέκυπταν στην συνέχεια. Από την επιγραφή ενισχύεται η θεωρία ότι η Τροία και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν στον έλεγχο του Λούβιων και αν πράγματι οι Λούβιοι και οι Ανθρωποι της Θάλασσας ήταν ένα και το αυτό τότε ενισχύεται και η θεωρία ότι οι Ελληνες κυνήγησαν τον μεγάλο εχθρό τους. Επιπλέον αν ισχύουν όλα αυτά το αποτέλεσμα της αναμέτρησης δίνει και μια εξήγηση για την μυστηριώδη εξαφάνιση των Λούβιων και των Ανθρώπων της Θάλασσας.

Η αποκρυπτογράφηση της επιγραφής συντονίστηκε από την διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση Luwian Studies (Λουβικές Σπουδές), με έδρα τη Ζυρίχη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και κάποιοι που αμφιβάλλουν για την γνησιότητα του αντίγραφου φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι προϊόν της φαντασίας κάποιου που γνώριζε την… λουβική. Όμως ειδικοί που το μετέφρασαν υποστηρίζουν ότι την εποχή που δημιουργήθηκε το αντίγραφο κανείς δεν γνώριζε λουβικά και μάλιστα σε τέτοια έκταση ώστε να φτιάξει μια τόσο μεγάλη επιγραφή. Για αυτό και είναι κατηγορηματικοί ότι η επιγραφή που μετέφρασαν είναι γνήσια.



ΠΗΓΗ"http://elhalflashbacks.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου