Η Αφροδίτη είναι πράγματι ένας κολασμένος και τοξικός κόσμος, η επιφάνειά της είναι αρκετά θερμή ώστε να λιώσει τον μόλυβδο και οι ουρανοί της σκοτεινιάζουν από τοξικά σύννεφα θειικού οξέος. Οι ειδικοί εκτιμούν όμως, ότι στο παρελθόν οι συνθήκες εκεί ήταν πολύ διαφορετικές. Μια νέα μελέτη που έγινε για την Αφροδίτη αναφέρει ότι σίγουρα ήταν ένας πλανήτης φιλικός στη ζωή και πιθανότατα ήταν ο πρώτος φιλόξενος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών Goddard της NASA και θα την παρουσιάσουν στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ενωσης που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.
Ο Michael Way, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: "Αν ζούσε κάποιος, τρία δισεκατομμύρια χρόνια πριν, σε χαμηλό γεωγραφικό πλάτος και χαμηλό υψόμετρο οι θερμοκρασίες της επιφάνειας δεν θα ήταν και τόσο διαφορετικές από εκείνες που επικρατούν στις τροπικές περιοχές στη Γη".
Σύμφωνα με τους ερευνητές πριν από περίπου τρία δις έτη, όταν η Γη προσπαθούσε ακόμη να συνέλθει από τις τρομακτικές συγκρούσεις που είχε υποστεί με γιγάντια διαστημικά σώματα από τα οποία προέκυψε ανάμεσα στα άλλα η Σελήνη, στην Αφροδίτη υπήρχαν μεγάλοι ωκεανοί και ήπιες κλιματικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι ωκεανοί είχαν βάθος περίπου δύο χλμ ενώ σε κάποιες περιοχές της Αφροδίτης οι συνθήκες ήταν παρόμοιες με αυτές στις τροπικές περιοχές της Γης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι ιδανικές για την ζωή συνθήκες είχαν διαμορφωθεί πριν από περίπου τρία δις. έτη. Ισως λοιπόν σε τέτοιες συνθήκες η ζωή στην Αφροδίτη να μην είχε κάνει απλά κάνει την εμφάνιση της σε επίπεδο μικροβιακό, όπως εικάζεται ότι είχε συμβεί την ίδια χρονική περίοδο στη Γη, αλλά να είχαν αναπτυχθεί πιο σύνθετες μορφές ζωής. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ωκεανοί και οι φιλικές στη ζωή συνθήκες υπήρχαν στην Αφροδίτη υπήρχαν μέχρι και πριν από περίπου 715 εκ. έτη.
Καλλιτεχνική απεικόνηση κεραυνού στην Αφροδίτη. Η αποστολή Aerospace Exploration Agency’s Venus Climate Orbiter της Ιαπωνίας, παρακολουθεί το σύστημα των καιρικών συνθηκών του πλανήτη με πρωτοφανείς λεπτομέρειες. Εικονογράφηση: ESA / Christophe Carreau
Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε άπλετος χρόνος για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί η ζωή στον πλανήτη. Κάποιο γεγονός που δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν ακόμη οι επιστήμονες μετέτρεψε την φιλόξενη Αφροδίτη στον πιο καυτό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ξεπερνά τους 460 βαθμούς Κελσίου ενώ το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι 90 φορές μεγαλύτερα από αυτά της Γης. Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης περιέχει επίσης ένα εκατομμύριο περισσότερο διοξείδιο του θείου από ό,τι η ατμόσφαιρα της Γης.
Μερικές από αυτές τις πληροφορίες μπορούν να συμπληρωθούν από την αποστολή Akatsuki, η οποία παρακολουθεί τα καιρικά συστήματα της Αφροδίτης με πρωτοφανείς λεπτομέρειες. Το διαστημικό σκάφος αναμενόταν να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2010, αλλά μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην κύρια μηχανή του, για πέντε χρόνια παρασυρόταν γύρω από τον ήλιο σαν ένα μικροσκοπικός τεχνητός πλανήτης.
αποστολή Akatsuki θα μπορούσε να απαντήσει σε μακροχρόνια ερωτήματα, όπως αν ο πλανήτης έχει ηφαιστειακή δραστηριότητα. Εικονογράφηση: ESA / AOES
Μια εικόνα της νύχτας από την πλευρά της Αφροδίτης από την αποστολή Akatsuki. Φωτογραφία: JAXA
Ωστόσο, η αναζήτηση για τα ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής, θα χρειαστεί ένα όχημα προσεδάφισης, και θα είναι πολύ πιο δύσκολο.
«Θα χρειαζόταν μια μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, και χρήματα φυσικά, για να κατασκευαστούν τα απαιτούμενα αποβατικά σκάφη για να επιβιώσουν στις συνθήκες της επιφάνειας της σημερινής Αφροδίτης και να είναι σε θέση να σκάψουν μέσα στην επιφάνεια», δήλωσε ο Michael Way. "Αλλά αν γίνουν οι επενδύσεις αυτές, θα είναι δυνατή η αναζήτηση για τέτοια σημάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ιχνών".
Λεπτομέρειες της μελέτης δημοσιεύονται επίσης στο περιοδικό Geophysical
Research Letters.
Με πληρ.από theguardian
thecuriosityofcat
πηγη"http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου