Επιστήμονες του κέντρου αστρονομίας του Χάρβαρντ παρατήρησαν τη σφοδρή σύγκρουση τεσσάρων γαλαξιακών σμηνών με τη μεγαλύτερη εώς σήμερα λεπτομέρεια.
Ενα εκπληκτικό κοσμικό φαινόμενο εξελίσσεται σε απόσταση πέντε δισ. ετών φωτός από τη Γη. Τέσσερα τεράστια γαλαξιακά σμήνη βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης - ή συγχώνευσης αν προτιμάτε. Η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει στον σχηματισμό ενός γαλαξιακού σμήνους που θα αποτελείται από χιλιάδες γαλαξίες.
Το φαινόμενο που αρχικά εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρακολουθούν επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν (CfA) οι οποίοι ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που γίνεται αυτές τις ημέρες στη Βοστόνη.
Αυτή η «παρέα» των γαλαξιακών σμηνών που οδεύουν προς σύγκρουση έχει λάβει την ονομασία MACS J0717+3745 και οι ερευνητές του CfA έκαναν παρατηρήσεις με τοδιαστημικό τηλεσκόπιο Chandra και το επίγειο τηλεσκόπιο VLT στη Χιλή. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις γαλαξιών και φυσικά μια από τις πιο πολύπλοκες γαλαξιακές συγχωνεύσεις που γνωρίζουμε» ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους. Οπως σημείωσαν, το φαινόμενο προκαλεί διάφορα εντυπωσιακές κοσμικές διεργασίες.
Δημιουργούνται υπέρθερμα νέφη αερίων η θερμοκρασία των οποίων υπολογίζεται σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Αναπτύσσονται επίσης συνθήκες οι οποίες λειτουργούν ως ένα είδος κοσμικού επιταχυντή σωματιδίων.
Το σμήνος MACS J0717+3745, έχοντας μία τεράστια μάζα, δρα και ως εξαιρετικός βαρυτικός φακός, καθώς είναι γνωστό από τη θεωρία της Σχετικότητας, πως η μάζα καμπυλώνει το φως γύρω της συγκεντρώνοντας τις ακτίνες σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως και ένας μεγεθυντικός φακός συγκεντρώνει τις ακτίνες του Ήλιου.
Το φαινόμενο αυτό βοηθά πολλές φορές τους αστρονόμους να παρατηρήσουν πολύ αχνές περιοχές του Σύμπαντος που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να διακρίνουν. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, τα σωματίδια στην περιοχή που εξελίσσεται το φαινόμενο αποκτούν ενέργεια ως και ένα εκ. φορές μεγαλύτερη από εκείνη που αποκτούν τα σωματίδια στον επιταχυντή LHC στο Cern.
Τα ευρήματα της έρευνας στο MACS J0717+3745 δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature».
ΠΗΓΗ"Τhe curiosity of cat
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου