ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Κωρύκειο Άντρο: Σπήλαιο στον Παρνασσό


Ένα βουνό με πανάρχαια ιστορία και αλπικό δυναμισμό. Ένα ταξίδι στο κέντρο της γης. Το βουνό όπου έζησαν θεοί, μάντεις, νύμφες, ήρωες και κοινοί θνητοί, εκπέμπει από τα προϊστορικά χρόνια μια ακτινοβολία που μαγνητίζει και έλκει τον καθένα μας. Είναι άραγε επειδή στον Παρνασσό δημιουργήθηκε το πρώτο γένος των ανθρώπων από το Δευκαλίωνα και την Πύρρα ή μήπως γιατί οι δύο αετοί τους οποίους έστειλε ο Δίας, συναντήθηκαν εδώ και υπέδειξαν το κέντρο της γης; Ένα βλέμμα ψηλά από την κοιτίδα του Παγκόσμιου πολιτισμού, τους Δελφούς και λίγα μοναχικά λεπτά από τις κολόνες του Απόλλωνα, τα βράχια των Φαιδριάδων και την Κασταλία πηγή, ένα καθαρό λευκό φως διαχέει όλο το βουνό και φωτίζει τις χαράδρες τα μονοπάτια και τα έλατα του Παρνασσού.

Ο Παρνασσός είναι και ένα βουνό με αλπικά χαρακτηριστικά και δυναμισμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, αφού τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, από τα πλέον οργανωμένα, εκπέμπουν αίγλη που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας. Γεωγραφικά ανήκει στα όρια των Νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Λιάκουρα 2457μ.Οι ανατολικές πλευρές του Παρνασσού είναι οι ψηλότερες και πιο απόκρημνες ενώ η δυτική του πλευρά είναι κατάφυτη. Περίφημος είναι και ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού.

Το δάσος αποτελείται από Κεφαλληνιακή ελάτη στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ υπάρχουν ακόμη πεύκα, μαυρόπευκα, κέδρα και αγριοκορομηλιές. Συνδέεται με επαρχιακούς και δασικούς δρόμους που τον διασχίζουν.Προς Δυτικά χωρίζεται από τη Γκιώνα μέσω του οδικού άξονα Λαμίας - Γραβιάς - Άμφισσας, προς Νότο οριοθετείται από το δρόμο Λιβαδειάς - Αράχωβας - Δελφών ενώ ανατολικά διασχίζεται από την παλιά εθνική οδό Μπράλου - Αμφίκλειας - Τιθορέας - Λιβαδειάς. Τέλος προς Βορά συνδέεται με το δρόμο Αράχωβας - Επταλόφου - Λιλαίας (37Km). Από τη Λιλαία είτε στρίβουμε αριστερά προς Γραβιά (10 Km) καταλήγοντας στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας είτε ακολουθούμε δεξιά προς Πολύδροσο(3 Κm), καταλήγοντας στην παλιά εθνική προς Λιβαδειά.

ΚΩΡΥΚΕΙΟ ΑΝΤΡΟEντυπωσιακό σπήλαιο παγκοσμίου φήμης στη ΝΔ πλευρά του Παρνασσού. Ονομάζεται και Σαρανταύλι ή σπήλαιο του Πανός. Το στόμιο του Κωρύκειου Άντρου είναι πολύ στενό και χαμηλό και δύσκολα διακρίνεται. Μπαίνοντας όμως μέσα, ανοίγεται μπροστά μας ένα μεγάλο κοίλωμα με ύψος που φτάνει τα 60 μέτρα και πλάτος τα 15 μέτρα. Μέσα στο σπήλαιο τα πάντα στάζουν ενώ οι σταλακτίτες σχηματίζουν γλυπτά που φωτίζονται μυστηριακά από το τριγωνικό άνοιγμα του σπηλαίου.Το Κωρύκειο Άντρο το είχαν αφιερωμένο οι Αρχαίοι Έλληνες στο Θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες (5ος αι. πΧ). Ο Αισχύλος αναφέρει το σπήλαιο ως χώρο επίσκεψης θεϊκών πνευμάτων. Εκεί είχαν καταφύγει και οι κάτοικοι των Δελφών το 480 πΧ κατά την επιδρομή των Περσών. Και μεταγενέστερα, στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 χρησιμοποιούταν ως καταφύγιο από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε κατά το Πλειστόκαινο από υπόγεια νερά, έχοντας δύο αίθουσες, ενώ στενός διάδρομος στο βάθος του Κωρύκειου Άντρου συνεχίζεται σε μεγάλο μήκος, δύσβατος και απρόσιτος. Ερευνήθηκε και ανασκάφηκε το 1970 από τον P. Amandry και βρέθηκαν χιλιάδες αντικείμενα που ανάγονται στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια. Χιλιάδες αγαλματίδια από τη νεολιθική εποχή, πήλινα κομμάτια από αγγεία, 25.000 αστράγαλοι, ζωγραφισμένα αγγεία του 6 αι. πΧ και δαχτυλίδια. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΚΩΡΥΚΕΙΟ ΑΝΤΡΟΣτο τέλος της ευθείας του λιβαδιού, (ερχόμενοι από Αράχωβα), θα στρίψετε αριστερά (ταβέρνα Μπάμπης) και στα 600μ θα βρείτε μια διασταύρωση στην οποία θα στρίψετε δεξιά. Ακολουθώντας 800μ δρόμου στρίβετε αριστερά και ανηφορίζετε 3,5 χιλιόμετρα για να καταλήξετε σε ένα μικρό πλάτωμα. Ένα μικρό μονοπάτι 50 μέτρων, σας οδηγεί στο σπήλαιο, το οποίο βρίσκεται στα 1400 μέτρα. Η θέα είναι φανταστική.

Facebook

H Γνώμη σας μετράει

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και πείτε μας τη γνώμη σας.

Ακολoυθήστε μας

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου