Οι λίμνες στην Αττική
Ο υγροβιότοπος της Βραυρώνας |
- Λίμνη Μαραθώνα : Είναι τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε το 1931 με προορισμό την ύδρευση της πρωτεύουσας στην συμβολή των χειμάρρωνΧαράδρου και Βαρνάβα έξω από την πόλη του Μαραθώνα. Το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 54 m και ο μέσος όγκος νερού που περιέχει τα 12.000.000 m³, η μέγιστη χωρητικότητα της λίμνης είναι 41.000.000 m³. Τα νερά που τροφοδοτούν την λίμνη Μαραθώνα πριν την κατασκευή της τροφοδοτούσαν τον φυσικό υγροβιότοπο ή έλος του Σχοινιά γνωστό από την μάχη του Μαραθώνα.
- Λίμνη Κουμουνδούρου : Είναι λιμνοθάλασσα στα όρια των δήμων Χαϊδαρίου και Ασπροπύργου, επικοινωνεί με την θάλασσα γι’αυτό το νερό της είναι υφάλμυρο. Στην διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κουμουνδούρου έγιναν γύρω από την λίμνη οδικά έργα γι’αυτό πήρε το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού, δίπλα από την λίμνη Κουμουνδούρου υπήρχε άλλη λίμνη η οποία αποστραγγίστηκε την δεκαετία του 1950.
- Λίμνη Μπελέτσι : Είναι μικρή τεχνητή λίμνη, δημιουργήθηκε το 1972 σε υψόμετρο 600 m στην Πάρνηθα στην περιοχή Αγίας Τριάδας Αφιδνώννότια της κορυφής Μπελέτσι, το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 9m.
- Υγροβιότοπος Αλυκών : Βρίσκεται στην συνοικία Αλυκές της Αρτέμιδας/Λούτσας στην θέση του αρχαίου Οικισμού των Αραφηνίδων Αλών, αβαθές έλος με στάσιμα νερά ανάμεσα στο Γήπεδο Αρτέμιδας και τον τερματισμό των αστικών λεωφορείων.
- Υγροβιότοπος Βραυρώνας : Βρίσκεται στην θέση του αρχαιολογικού χώρου Βραυρώνας στις εκβολές του Ερασινού ποταμού, έχει πλούσια ορνιθοπανίδα με 170 είδη πουλιών αλλά απειλείται από τα σκουπίδια και την εγκατάλειψη. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας, ο αρχαίος ναός της Αρτέμιδας ενώ έχει κατασκευαστεί ειδικό μονοπάτι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
- Υγροβιότοπος Σχοινιά : Βρίσκεται στην παραλία Κάτω Σουλίου Μαραθώνα στην θέση που έγινε η περίφημη αρχαία μάχη (490 π.χ.) μεταξύ Αθηναίων και Περσών, γνωστό φυσικό έλος απο την αρχαιότητα στην ίδια θέση βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα
- Λιμνοθάλασσα Ψάθας : Βρίσκεται στην Μάνδρα Αττικής
- Λιμνοθάλασσα Βουρκαρίου : Βρίσκεται στην θέση του Αεροδρομίου Πάχης Μεγάρων στο ύψος της θάλασσας χωρίζεται με αυτήν μονάχα με έναν ασφάλτινο δρόμο. Χαρακτηρίστηκε σαν ο σημαντικότερος υγροβιότοπος της Ανατολικής Μεσογείου επειδή βρίσκονται στην λιμνοθάλασσα του Βουρκαρίου πολλά προστατευόμενα και σπάνια είδη πουλιών όπως οι Μαυροκέφαλοι γλάροι.
Τα ποτάμια και τα ρέματα στην Αττική
Οι εκβολές του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας |
Άποψη του μεγάλου ρέματος Ραφήνας μέσα στην πόλη |
- Κηφισός ποταμός : Ο μεγαλύτερος ποταμός ολόκληρης της Αττικής ο οποίος χώριζε από τα αρχαία χρόνια την Αθήνα στα δύο σε Ανατολική και Δυτική, πηγάζει από το σημείο που συγκλίνουν οι πρόποδες της Πάρνηθας και της Πεντέλης την περιοχή που έμεινε γνωστή λόγω του ποταμού ως Κηφισιά. Διασχίζει στην συνέχεια προς τα νότια το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Αθήνας με τελική κατάληξη το Φαληρικό δέλτα στο οποίο και εκβάλει στην θάλασσα του Σαρωνικού. Σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του έχει κακοποιηθεί επικίνδυνα,έχουν μολυνθεί τα νερά του και έχει καλυφθεί από την μεγάληΕθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας η οποία πήρε το όνομα του.
- Ιλισός ποταμός : Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Αττικής μετά τον Κηφισό, στα αρχαία χρόνια ήταν παραπόταμος του ίδιου του Κηφισού. Ξεκινούσε από τις ΒΔ πλαγιές του Υμηττού διασχίζοντας την πόλη της Αθήνας κάτω από τα νότια τείχη της στην θέση του Παναθηναϊκού σταδίου και της Λεωφόρου Συγγρού. Την δεκαετία του 1950 καλύφθηκε από την σύγχρονη πόλη της Αθήνας και η κοίτη του εξετράπη στα όρια των δήμων Μοσχάτου – Καλλιθέας ώστε να χύνεται ο ίδιος στην θάλασσα στην θέση του Φαληρικού Δέλτα αντί για τον Κηφισό.
- Ασωπός ποταμός : Στα βόρεια του νομού αποτελεί φυσικό σύνορο του Νομού Αττικής με τον Νομό Βοιωτίας.
- Ερασινός ποταμός : Δημιουργείται στην περιοχή της Παιανίας από τα νερά της ανατολικής πλαγιάς του Υμηττού, διασχίζει τα Μεσόγεια και χύνεται στον κόλπο της Βραυρώνας στις εκβολές του υπάρχει υγροβιότοπος ή έλος. Μέχρι την κατασκευή του Αεροδρομίου των Σπάτων δεν υπήρχαν προβλήματα στην κυκλοφορία του, στην συνέχεια οι πολλές εκτροπές είχαν σαν αποτέλεσμα η λειτουργία του να γίνεται ατελής μεγάλες ποσότητες νερών παραμένουν στην Παιανία. Η τελευταία μελέτη προβλέπει την κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.)έξω από το Κορωπί, τα περιττά νερά θα διοχετεύονται με αγωγό στον όρμο της Βραυρώνας στην θέση των εκβολών του Ερασινού.
- Ηριδανός ποταμός : Τα αρχαία χρόνια διέσχιζε το κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του σημερινού ξενοδοχείου Χίλτον ήταν παραπόταμος του Ιλισού, σήμερα έχει εξαφανιστεί εντελώς χάρη της κατασκευής της σύγχρονης πόλης.
Το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας
Το ρέμα του Κουφού και της Παναγίτσας στον Γέρακα |
Το Ρέμα της Παναγίτσας και το Ρέμα του Γέρακα |
Στην πορεία του το ρέμα της Ραφήνας διασταυρώνεται με πλήθος από υδάτινα ρέματα που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού από τον Υμηττό, την Πεντέλη και τοπικούς λόφους σε Γλυκά Νερά, Πικέρμι, Ανθούσα και Ραφήνα. Τα δύο σημαντικότερα ρέματα με τα οποία διασταυρώνεται εκτός από τον Βαλανάρη είναι το ρέμα του Γέρακα και το ρέμα της Παλλήνης όπως θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω. Το Ρέμα Γέρακα και το Ρέμα Παλλήνης έχουν συνολικό μήκος 6,3 km το καθένα ξεκινώντας από μεγάλα ύψη στο Πεντελικό βουνό στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας δυτικά της μονής του Αγίου Νικολάου των Καλλισίων από την οποία ξεκινά το ρέμα του Βαλανάρη. Η σπουδαιότερη διασταύρωση του ρέματος γίνεται περίπου 4 km πριν την εκβολή του στον κόλπο της Ραφήνας με το εξίσου μεγάλο Ρέμα του Βαλανάρη το οποίο μεταφέρει εξίσου τεράστιες υδάτινες ποσότητες διασχίζοντας μια απόσταση περίπου 16 km από το ψηλότερο σημείο της Πεντέλης.
Τα υπόλοιπα μεγάλα ρέματα συμβολής
Τα 3 σημαντικότερα ρέματα με τα οποία διασταυρώνεται κατα την διάρκεια της διαδρομής του το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας είναι : Ο Βαλανάρης, το Ρέμα του Γέρακα και το Ρέμα της Παλλήνης.
Ο Βαλανάρης |
- Ο Βαλανάρης είναι το πιο θρυλικό και αρχαιότερο ρέμα της Αττικής γι’αυτό πολλοί εσφαλμένα το συγχέουν λέγοντας ότι είναι το ίδιο το Ρέμα της Ραφήνας αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί την σημαντικότερη συμβολή του. Πηγάζει από την Μονή των Καλλισίων στην κορυφή της Μαυρηνόρης σε υψόμετρο 565 m, διασχίζει το Ντράφι σε μια διαδρομή γεμάτη βελανιδιές χάρη των οποίων πήρε o Βαλανάρης το όνομα του, από κει κατεβαίνει στο Πικέρμι. Οι υδάτινοι όγκοι που μεταφέρει το ρέμα Βαλανάρη είναι εντυπωσιακά μεγάλοι καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Πεντέλης, χάρη στην συμβολή του τα νερά υπερχειλίζουν στο λιμάνι της Ραφήνας σχεδόν μετά από κάθε βροχόπτωση. Στις όχθες του Βαλανάρη στο Ντράφι έχουν βρεθεί τα αρχαιότερα παλαιοντολογικά ευρήματα στην Ελλάδα από την εποχή των δεινοσαύρων ηλικίας 5 – 6 εκατομμυρίων ετών ενώ στις όχθες του έχουν καταγραφεί 150 διαφορετικά είδη φυτών με εντυπωσιακή χλωρίδα. Η συνολική του διαδρομή από την κορυφή της Μαυρηνόρης ως την συμβολή του με το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας μετά την Οδό Αρίωνος είναι περίπου 16 km, τα τελευταία 2 km διασχίζει παράλληλα την Λεωφόρο Μαραθώνα. Τα τελευταία 4 km της διαδρομής του το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας μετά την συμβολή του με τον Βαλανάρη λόγω τεράστιας υδάτινης ποσότητας που μεταφέρει έχει κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα σε τετράγωνο κανάλι πλάτους 15 - 20m και βάθους 2,5 - 3m. Στον πυθμένα του Βαλανάρη όπως φαίνεται καθαρά από την μεγάλη γέφυρα της Οδού Αρίωνος υπάρχουν χοντρές πέτρες σε αντίθεση με τον πυθμένα του ρέματος της Ραφήνας που υπάρχουν στάσιμα νερά υπό μορφή έλους με ψηλά φυτά.
- Το ρέμα του Γέρακα το οποίο πηγάζει από τον λόφο της Αγίας Παρασκευή στην Πεντέλη διατρέχει τα όρια των δήμων Ανθούσας και Γέρακα, τελικά ενώνεται με το ρέμα της Ραφήνας νότια της Κάντζας. Το ρέμα του Γέρακα σε αντίθεση με το μεγάλο Ρέμα Κουφού - Παναγίτσας έχει προστατευθεί με ειδική μελέτη την περίοδο οικοδόμησης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Γέρακα, καλύπτεται δεξιά και αριστερά από χώρους πρασίνου. Το ρέμα Γέρακα διατρέχει αρχικά περίπου 3,4 km ακολουθώντας πιστά τα σύνορα των δήμων μεταξύ Γέρακα - Ανθούσας σε όλη την διάρκεια της διαδρομής, διασταυρώνεται με την Αττική Οδό στην διασταύρωση με την Λεωφόρο Ντραφίου στην θέση του Εκθεσιακού Κέντρου EXPO ATHENS. Συνεχίζει υπόγεια περίπου 1,2 km κατά μήκος της Αττικής Οδού ως την Λεωφόρο Μαραθώνα λίγες εκατοντάδες μέτρα δυτικότερα από την διασταύρωση με την Αττική Οδό. Μετά την Λ.Μαραθώνα εξακολουθεί ανοιχτός να διασχίζει τα όρια των δήμων Γέρακα στην θέση Μπαλάνα και Παλλήνης στην θέση Άνω Μπαλάνα, διασχίζει την Λεωφόρο Σπάτων γίνεται μετά κλειστός και φτάνει τελικά στην Περιφερειακή Υμηττού σε συνολική απόσταση περίπου 1,1 Km από την Λ. Μαραθώνα. Στο τελευταίο του τμήμα μετά την Περιφερειακή Υμηττού γίνεται ξανά ανοιχτός,περνά δυτικά από την Κάτω Μπαλάνα στις εργατικές πολυκατοικίες της Κάντζας για 600 m περίπου ως την διασταύρωση του με το ρέμα της Ραφήνας.
- Το ρέμα της Παλλήνης πηγάζει επίσης από την Πεντέλη, διατρέχει τα όρια των δήμων Ανθούσας και Πικερμίου, περνάει από το κέντρο της Παλλήνης και ενώνεται με το ρέμα της Ραφήνας στην πεδιάδα των Σπάτων στο Μουσείο Νάσιουτζικ. Το ρέμα Παλλήνης διατρέχει αρχικά τα σύνορα των δήμων μεταξύ Γέρακα - Ανθούσας, στην συνέχεια εισέρχεται μέσα στην πόλη της Παλλήνης φτάνοντας στην Λεωφόρο Μαραθώνα σχεδόν στο κέντρο της πόλης λίγο ανατολικότερα από το δημαρχείο. Η συνολική απόσταση του ρέματος ως το κέντρο της πόλης είναι περίπου 3,8 km, μετά την Λεωφόρο Μαραθώνα συνεχίζει σαν ανοιχτό ρέμα μεταξύ των δρόμων Παλλήνιδος Αθηνάς και Αλαμάνας με πρασινάδες εκατέρωθεν και από τις δύο πλευρές. Κάνει στην συνέχεια καμπύλη στροφή φέρνοντας την διαδρομή του σχεδόν παράλληλα με την Περιφερειακή Υμηττού με την οποία διασταυρώνεται περίπου 2 Km μετά την Λεωφόρο Μαραθώνα. Στο τελευταίο του τμήμα μετά την Περιφερειακή Υμηττού διασχίζει περίπου 500 m ως το Μουσείο Νάσιουτζικ στο σημείο με το οποίο ενώνεται με το κεντρικό ρέμα της Ραφήνας.
Η διαδρομή του Ρέματος της Ραφήνας αναλυτικά
Η περιοχή συμβολής του Βαλανάρη με το ρέμα της Ραφήνας |
Διέλευση του ρέματος Ραφήνας απο την Κάντζα |
Κάτοψη του ρέματος Ραφήνας στην περιοχή της εκβολής του |
Στην θέση Φοίνικας λόγω μεγάλης συγκέντρωσης ακαθάρτων υδάτων που μεταφέρει το ρέμα νεώτερες μελέτες σχεδιάζουν την κατασκευή του 3ου ΚΕΛ στην Αττική μετά την Μεταμόρφωση και την Ψυττάλεια.
Διασταυρώνεται με την Οδό Αρίωνος τον δρόμο που ενώνει το Πικέρμι με την Αρτέμιδα/Λούτσα σε μια απόσταση περίπου 500 m από την αρχή της Αρίωνος στην λεωφόρο Μαραθώνα με μια σιδερένια κακοκατασκευασμένη γέφυρα. Στην αρχή της Αρίωνος μόλις 50 m μετά την στροφή από την Λεωφόρο Μαραθώνα συναντάμε την μεγάλη γέφυρα του Βαλανάρη από άσφαλτο η λειτουργία της δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα σε αντίθεση με άλλες γέφυρες του ρέματος. Σε 400 m βορειότερα γίνεται η μεγάλη διασταύρωση του ρέματος της Ραφήνας με το ρέμα του Βαλανάρη ο οποίος τα τελευταία 2 km διασχίζει μόλις ανατολικά την Λεωφόρο Μαραθώνα όπως φαίνεται απο την γέφυρα της Οδού Αρίωνος. Η συνολική απόσταση από την διασταύρωση του ρέματος της Ραφήνας με την Λεωφόρο Σπάτων ως την διασταύρωση του ρέματος της Ραφήνας με τον Βαλανάρη είναι περίπου 10,5 km. Στην συνέχεια στο τελευταίο τμήμα του 3,8 περίπου km ως τις εκβολές του στον κόλπο της Ραφήνας είναι τετραγωνικός αγωγός από οπλισμένο σκυρόδεμα διαστάσεων 3 X 20 m, στο μεγαλύτερο τμήμα του περνάει νότια από την Λεωφόρο Φλέμινγκ. Στο τελευταίο του τμήμα υπάρχει μεγάλη οδική γέφυρα στην διασταύρωση του ρέματος με τον δρόμο Ραφήνας - Αρτέμιδας και πεζογέφυρα πάνω από το Δημοτικό πάρκο Καραμανλή κάτω από την οποία μόνιμα συχνάζουν αποδημητικά πουλιά.
Τα μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες στα ρέματα
Οι τελευταίες καταστροφές το 2013 στην γέφυρα της Οδού Αγίου Χριστοφόρου (θέση πύργου Πετρέζα) |
Άλλα σημεία στα οποία δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα με πλημμύρες είναι : η διασταύρωση με την Λεωφόρο Σπάτων στην θέση Παλαιοπαναγιά Παιανίας, η διασταύρωση με την Οδό Αρίωνος (Αρτέμιδα - Πικέρμι) και η διασταύρωση με την Οδό Αγίου Χριστοφόρου (Σπάτα - Πικέρμι)
Ερωδιοί στο μεγάλο ρέμα Ραφήνας |
Η γέφυρα της Οδού Αγίου Χριστοφόρου μετά την τελευταία της επισκευή το 2012 |
Οι πλημμύρες του 2013
To ρέμα της Ραφήνας μέσα απο την πεδιάδα των Σπάτων |
Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 η Αττική γνώρισε μια από τις καταστροφικότερες πλημμύρες στην ιστορία της, οι κάτοικοι ολόκληρου του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας για τον πρόσθετο λόγο ότι η απότομη νεροποντή δεν είχε προβλεφθεί από την Ε.Μ.Υ. Οι καταστροφές από την καταιγίδα του Φεβρουαρίου 2013 ήταν ανεπανόρθωτες σε ολόκληρη την Αττική αλλά η καταστροφική μανία του ρέματος της Ραφήνας ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις αντίστοιχες του παρελθόντος λόγω της μεγάλης αύξησης της παροχής του νερού από τις πυρκαγιές και την έλλειψη έργων. Δένδρα ξεριζώθηκαν, ξηλώθηκε το οδόστρωμα μεγάλων δρόμων, σπίτια και καλλιέργειες πλημμύρισαν και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να εγκλωβιστούν στα αυτοκίνητα.
Οι κάτοικοι της λεκάνης των Σπάτων έζησαν στις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2013 τον μεγαλύτερο εφιάλτη, τότε πλημμύρισε τόσο η πόλη της Ραφήνας στην περιοχή εκβολής, η Λεωφόρος Σπάτων αλλά και οι υπόλοιποι μεγάλοι δρόμοι με τους οποίους διασταυρώνεται το ρέμα.
Το ρέμα της Ραφήνας γκρεμίζει σπίτια στις πλημμύρες τον Φεβρουάριο του 2013 |
Το οδόστρωμα της γέφυρας του δρόμου Πικερμίου - Σπάτων (οδός Αγίου Χριστοφόρου) καταστράφηκε ξανά τελείως παρά τα 298.000 ευρώ που κόστισε η επισκευή του μόλις έναν χρόνο πριν! Στις ίδιες πλημμύρες είχαμε απότομη αύξηση του ύψους των υδάτων 3 - 4 m στο ρέμα της Ραφήνας στην περιοχή που διασταυρώνεται με την Λεωφόρο Σταυρού - Σπάτων στην θέση Παλαιοπαναγιά Παιανίας μόλις 2 km πριν τα Σπάτα. Η κυκλοφορία διακόπηκε στην Λεωφόρο Σπάτων για μέρες με μεγάλες καταστροφές σε όλα τα σπίτια και τις καλλιέργειες της περιοχής, πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλημμύρα στο κελάρι Παπαχρήστου που βρίσκεται πολύ κοντά στο ρέμα. Η γέφυρα πάνω από το ρέμα στην λεωφόρο Σταυρού - Σπάτων έπαθε μεγάλες ζημιές με καταστροφή του οδοστρώματος, αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην λεωφόρο διακόπηκε μόνιμα στο σημείο αυτό από το ένα ρέμα κυκλοφορίας λόγω εργασιών αποκατάστασης. Η διακοπή του ενός ρεύματος κυκλοφορίας στην θέση του ρέματος στην Σπάτων υπάρχει δυστυχώς ακόμα και σήμερα με μονοδρόμηση στο σημείο της γέφυρας με πρόσθετο φανάρι, το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων είναι έντονο σε περιόδους μεγάλης κυκλοφορίας τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο μοναδικός δρόμος στον οποίο δεν σημειώθηκαν στις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2013 τα άσχημα φαινόμενα του παρελθόντος όπως οι πλημμύρες του 2009 ήταν η Αρίωνος, η σιδερένια γέφυρα του ρέματος εκεί άντεξε.
ΠΗΓΗ"τροπικο αβοκαντο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου